Què és?
El programa “Controla’t” és un programa escolar universal dirigit a l’alumnat de 4t, 5è i 6è de primària que aborda els riscos relacionats amb el mal ús de les noves tecnologies (Internet, videojocs i mòbil). Aquest programa nasqué a Eivissa per donar suport a les escoles de primària d’aquesta illa sobre aquests temes. Actualment, està disponible a Internet perquè tothom el pugui utilitzar.
Qui el porta a terme?
El “Controla’t” es realitza en col·laboració amb els ajuntaments de l’illa. Els tècnics del CEPCA realitzen les intervencions a les escoles del municipi d’Eivissa i de Santa Eulària des Riu. Tècnics dels serveis socials dels ajuntaments de Sant Josep de sa Talaia, Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja l’apliquen als centres dels seus municipis. Totes les escoles de l’illa hi estan implicades.
Com podeu accedir-hi?
Si hi estau interessats/ades, el programa està penjat a la web perquè es puguin descarregar les fitxes per a alumnes i la guia per a professorat. Per poder-hi accedir, us heu d’enregistrar a la pàgina a la qual us redirigeix. Si teniu qualsevol dubte, podeu contactar amb l’equip del CEPCA, us donarem el suport que necessiteu.
Descripció:
Les activitats es realitzen amb un dossier que es pot imprimir perquè l’alumnat hi treballi. Consta de cinc fitxes interactives en què es desenvolupen els objectius esmentats. També es fan servir vídeos relacionats amb cada una de les activitats.
Duració:
El programa es pot desenvolupar amb flexibilitat en funció de com es treballi cadascuna de les fitxes, però en principi recomanam que es completi en dues o tres sessions d’una hora, en diferents dies cada una de les activitats.
Quins són els objectius a 4t de primària?
Reflexionar sobre la necessitat d’utilitzar mòbil a la seua edat i fomentar-hi alternatives.
- Conèixer els riscos d’Internet i com prevenir-los.
- Treballar l’organització responsable del temps lliure.
- Conèixer la classificació per a un ús adequat dels videojocs.
- Definir clarament que és ciberassetjament escolar o cyberbullying.
Quins són els objectius a 5è de primària?
Identificar els riscos del mal ús del mòbil i d’Internet sobre tot relacionat amb la seua protecció de dades.
- Identificar els riscos de l’ús del mòbil.
- Reflexionar sobre la imatge que donam a Internet (la identitat digital).
- Identificar els riscos de l’ús dels videojocs.
- Fomentar actituds solidàries en casos de ciberassetjament escolar o cyberbullying.
Quins són els objectius a 6è de primària?
Es tracta de treballar dinàmiques i exercicis per:
- Definir i avaluar el concepte de nomofòbia (addicció al mòbil).
- Fomentar alternatives a l’ús d’Internet.
- Prendre consciència dels riscos en l’ús de les xarxes socials.
- Donar a conèixer estratègies per prevenir sèxting, grooming i cyberbullying.
I amb les famílies?
El CEPCA realitza a les escoles que ho sol·licitin una sessió informativa per a les famílies per abordar la importància que tenen a l’hora d’educar en l’ús de les tecnologies. L’objectiu d’aquesta sessió és que l’escola i la família treballin en una mateixa direcció. Les associacions de pares i mares també poden demanar al CEPCA la realització d’aquesta sessió.
Segueix-nos