L’esportista paralímpica Marta Arce, judoka amb discapacitat visual que ha participat als Jocs Paralímpics de Tòquio i va ser plata a Atenes 2004 i en Pequín 2008, ha estat l’encarregada d’iniciar les jornades de formació adreçades a professors i alumnes dins del programa “Esport Inclusiu a l’Escola” desenvolupat per la Cátedra “Fundación Sanitas” de Estudios sobre Deporte Inclusivo, la Fundació Sanitas i la Universitat Politècnica de Madrid, amb el suport de la conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears i gràcies a l’impuls del Departament d’Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut del Consell Insular d’Eivissa.
A aquest programa, que per primera vegada es celebra a Eivissa, s’ha adherit un total de deu centres escolars de l’illa: IES Sa Colomina, CC Mare de Déu de les Neus, CEIP Can Guerxo, CEIP Can Misses, CEIP Portal Nou, CEIP Sa Blanca Dona, CEIP Sant Carles, CEIP Sant Ciríac, IES Quartó del Rei i IES Sa Serra. Durant aquesta setmana al CEIP Sa Blanca Dona professors d’Educació Física així com fisioterapeutes de diverses associacions que treballen amb programes d’inclusió promouran aquesta pràctica esportiva a més de 100 alumnes de 5è i 6è de primària, donant a conèixer els diferents esports adaptats i paralímpics mitjançant una metodologia inclusiva i conscienciant sobre la situació de les persones amb discapacitat a la pràctica esportiva.
El conseller d’Esports, Salvador Losa, ha explicat que des del Departament d’Esports del Consell d’Eivissa “estam conscienciats i creim que treballar la inclusió des dels més joves a través de l’esport és una prioritat”. Ha agraït a Marta Arce que expliqui als alumnes a través de la seua experiència què és la inclusió, “i seguirem treballant perquè sigui prompte una qüestió normalitzada a l’escola i a la pràctica esportiva en general”.
Per la seua banda, Marta Arce ha assegurat que és un “privilegi” treballar en la divulgació de l’esport inclusiu a l’escola perquè és una oportunitat “per promoure la qualitat de vida dels alumnes amb discapacitat, intregrar-los i donar-los noves oportunitats”. “L’esport adaptat és per a tots, l’objectiu és fer esports tots junts i que ningú no es quedi fora”.
L’esport inclusiu, el qual suposa la participació conjunta de persones amb i sense discapacitat en activitats esportives, promou, entre ambdós grups, una gran predisposició cap a valors com l’acceptació dels altres, la tolerància, la cooperació, l’empatia, el respecte o l’amistat. A més a més, el foment de l’esport inclusiu al context educatiu promou valors que són fàcilment traslladables a contextos esportius fora de l’educatiu, com són les etapes d’iniciació, promoció i competició en l’esport.
La implementació de l’EIE a l’illa d’Eivissa suposa un important impuls per al foment de l’esport inclusiu als centres educatius de qualsevol tipus d’escolarització, des dels estudiants de primària fins a l’alumnat de l’ESO, batxillerat i cicles formatius.
Segueix-nos