El departament de Benestar Social del Consell Insular d’Eivissa treballa, juntament amb l’organització no governamental Save the Children, treballa en l’adaptació i implantació a l’illa del model Barnahus d’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals. Es tracta d’un sistema d’atenció integral a aquests infants que va sorgir als Estats Units i als països nòrdics (Barnahus vol dir ‘casa dels infants’ en islandès) i que actualment està present a la majoria dels països europeus. L’objectiu d’aquest model d’atenció és evitar al menor haver de desplaçar-se als diferents serveis implicats en l’estudi del seu cas i coordinar, al mateix espai, tots aquests serveis perquè el menor només hagi de fer una declaració i reduir així el patiment que suposa reviure la història.
D’aquesta manera, a una casa adaptada per oferir un entorn segur i amable al menor, es traslladen tots els professionals encarregats en l’avaluació i en prendre-li declaració, reduint el seu nivell d’estrès i ansietat al llarg del procés, el que facilita que el menor ofereixi un relat complet i òptim de la seua experiència, afavorint el treball dels serveis implicats així com el seu procés de recuperació.
El director insular del departament de Benestar Social, Santiago Marí, es va reunir amb Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children, per treballar en el full de ruta que permetrà la implantació d’aquest model a Eivissa. En una primera fase es realitzarà una anàlisi de la situació actual en matèria d’abús infantil a l’illa, per realitzar posteriorment una diagnosi per a la seua activació.
En pròximes dates es reunirà en Eivissa a tots els departaments i serveis implicats en l’atenció al menor víctima d’abusos sexuals a l’illa, Guàrdia Civil, Fiscalia, Policia Nacional, Forensia, Departament de Menors, ajuntaments, etc., per tal de coordinar aquesta posada en marxa d’un servei que des del departament de Benestar Social del Consell Insular d’Eivissa es considera “fonamental” per oferir una atenció que redueixi el patiment d’aquests menors.
Segueix-nos