Informació personal

Nom
Malala Yousafzai
Data de naixement
12/07/1997 (25 anys)
Lloc de naixement
Mingora (Pakistan)
Premis
Premi UNICEF d'Espanya per la seua defensa del dret de les nenes a l'educació (2013)
Premi Ambaixadors de Consciència d'Amnistia Internacional (2013)
Premi Internacional Catalunya (2013)
Premi Clinton Ciutadà Global de la Fundació Clinton (2013)
Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència del Parlament Europeu (2013)
Premi Nobel de la Pau (2014)
Premi Shorty a l'Heroi Adolescent (2015)

Biografia

1997

Malala Yousafzai va néixer en una família pakistanesa musulmana sunnita. Va créixer amb els seus pares i dos germans a Mingora, la seua ciutat natal. En paraules de Malala, “el seu pare volia donar-li totes les oportunitats que tendria un nen”.

Ziauddin Yousafzai, el pare de Malala, és un poeta i professor que dirigia i donava classes en una escola de noies al seu poble.

2008

A Malala li agradava anar a l’escola i aprendre amb el seu pare i les seues companyes de classe. Però el 2008 tot va canviar quan els talibans varen prendre el control del seu poble.

Els extremistes radicals, entre altres coses, varen prohibir a les nenes anar a l’escola. Malala, el gener d’aquell any, es va acomiadar de les seues companyes. Incapaç d’acceptar el destí que se li va imposar, Malala va començar a parlar del dret a l’educació en diverses parts del país, malgrat el perill que suposava.

2009

A causa de l’augment de la violència i el control, un periodista de la BBC en urdú va pensar que la millor manera de dir el que estava passant era a través d’un bloc escrit per un estudiant.

Després d’una recerca varen trobar una estudiant de l’escola del pare de Malala que hi va estar d’acord. No obstant això, abans de començar a escriure va haver de renunciar per por a la seua família. De seguida, Malala es va convertir en l’alternativa. Per la seua seguretat, li varen recomanar que la jove escrivís sota pseudònim i ho va fer. Gul Makai era el nom escollit per la jove que, en aquell moment, només tenia 11 anys. La seua primera entrada va ser publicada el gener de 2009. Escrivia les notes a mà i després les transmetia a un periodista que les escanejava i les enviava per correu electrònic.

2012

Yousafzai va continuar escrivint per a la BBC i promovent els seus ideals. Després de parlar dels drets que havien estat revocats de les nenes, Malala va fer un discurs públic per recuperar-los. Això la va convertir en un objectiu dels talibans.

L’octubre de 2012, un talibà va assaltar el seu autobús escolar preguntant qui era Malala. Després de saber qui era, l’agressor li va disparar al costat esquerre del cap. Dues noies més també varen rebre l’impacte de bales. A causa de la gravetat de les seues ferides, Malala va ser traslladada ràpidament en helicòpter a un hospital de Peshawar. Allà varen poder extreure la bala i varen poder salvar-li la vida.

La jove, de 14 anys, es va despertar deu dies després de l’atac en un hospital de Birmingham. Malala Yousafzai, després d’operacions i rehabilitació, va sobreviure a l’atac, tot i que el perill no va acabar aquí. Quan va arribar a les orelles dels terroristes, la varen tornar a amenaçar. Però això no va espantar la jove.

L’intent d’assassinat va commocionar la comunitat nacional i internacional en suport de Yousafzai. Mentre es recuperava, va rebre el suport de personalitats com Barack Obama, Ban Ki-moon i Madonna.

2014

Després de dos anys de recuperació, l’activista es va traslladar amb la seua família a una nova llar al Regne Unit.

Amb l’ajuda del seu pare, aquell any el somni perseguit per Malala Yousafzai va començar a materialitzar-se amb l’obertura de la seua fundació, Fund Malala. El seu objectiu és garantir el dret de les nenes fins als 12 anys a una educació de qualitat, independentment de les circumstàncies.

En reconeixement a la seua tasca, el 2014 Malala Yousafzai va rebre el Premi Nobel de la Pau, sent la persona més jove a fer-ho. A més, va aparèixer a la portada de la revista Time, que la nomenava una de les 100 persones més influents del món aquell any.

2015

El 12 de juliol, Malala va celebrar la seua majoria d’edat, no amb una gran festa sinó obrint una escola al Líban per als refugiats de la Guerra Civil Siriana. Tot això com a part de les activitats de la seua fundació, que dona feina a vint persones i té presència en sis països.

2021

La Malala Found treballa al Pakistan amb nenes amenaçades pel règim talibà; a Nigèria, amb aquelles que han estat segrestades o amenaçades per Boko Haram; a Jordània i el Líban té escoles i programes per donar suport a les nenes refugiades de Síria; a Sierra Leone el treball se centra en les nenes afectades per la crisi de l’ebola; i a Kenya ensenya habilitats tecnològiques. La fundació també dona suport a les campanyes més importants per a l’educació de les nenes a tot el món.

Vídeos

Títol: La increïble Hª de Malala | Draw my life
Duració: 4:07
Idioma: Castellà

Títol: Discurso de Malala Yousafzai en las Naciones Unidass
Duració: 17:26
Idioma: Anglès amb subtítols en castellà

Títol: Malala Yousafzai: Malala Yousafzai: Cambiando el mundo
Duració: 6:19
Idioma: Anglès amb subtítols en castellà

Títol: Emma Watson interviews Malala Yousafzai Nobel Peace Prize
Duració: 23:13
Idioma: Anglès

Títol: Llibre "Yo soy Malala". Capítols: 1 - 25
Duració: 41:52
Idioma: Castellà