Sonita va néixer a l’Afganistan sota el govern talibà. La vida quotidiana era perillosa i la infància de la Sonita era un repte. Per escapar dels talibans, la seua família va caminar centenars de quilòmetres fins a l’Iran sota la pluja i la neu. Sonita va créixer com a refugiada indocumentada a Teheran.
Informació personal
Biografia
1996
2006
La mateixa família de Sonita havia intentat vendre-la per casar-se quan ella tenia 10 anys, i després de nou quan tenia 16 anys. Als 10 anys, Sonita no tenia ni idea del que significava casar-se. En la seua ment, el matrimoni significava vestir-se i jugar a nuvis amb els seus amics i familiars. L’acord va fracassar i Sonita no es va casar.
2010
Per mantenir-se a si mateixa i a la seua família, Sonita va netejar oficines i banys i va vendre artesania. Sense papers oficials, la Sonita no podia anar a l’escola, però treballava netejant banys mentre aprenia a llegir i a escriure pel seu compte. Durant aquest temps, també va descobrir la música del raper iranià Yas i el nord-americà Eminem. Tot i que era il·legal que una noia cantàs sola, Sonita no podia quedar-se en silenci, així que va escriure el seu primer rap, sobre el treball infantil.
2012
Alizadeh va participar en un concurs de cançons que motivaria el poble afganès a votar a les eleccions. Va guanyar un premi de 1.000 dòlars que va enviar a la seua mare, que havia tornat a l’Afganistan.
A l’edat de 16 anys, poc després de guanyar el concurs, la seua mare li va demanar que tornàs a l’Afganistan per vendre-la en matrimoni amb un home, per a qui intentava guanyar un dot de 9.000 dòlars perquè el seu fill gran també pogués adquirir una núvia. Davant d’aquesta situació, la directora iraniana Rokhsareh Ghaem Maghami va decidir pagar 2.000 dòlars a la mare d’Alizadeh per filmar amb ella el documental Sonita sobre la seua història durant sis mesos.
2013
Durant el rodatge del documental, Alizadeh va escriure “Brides for Sale” i Ghaem va filmar el vídeo musical, que va cridar molt l’atenció internacional.
El vídeo no només va ser popular entre les dones a l’Afganistan, sinó que també va cridar l’atenció del grup Strongheart, que va aconseguir portar Alizadeh als Estats Units d’Amèrica, per estudiar a l’acadèmia Wasatch amb una beca completa.
2020
Sonita Alizadeh continua utilitzant la música com a eina contra la cultura regressiva. Ha compartit escenari amb figures molt destacades, incloent-hi caps d’estat i premis Nobel. El 2020 es va dirigir a les Nacions Unides sobre el matrimoni infantil i l’educació de les nenes en nom de l’organització Girls not Brides.
Sonita Alizadeh ha aparegut en més de 200 mitjans de comunicació de 20 països. Alizadeh fins i tot es diu a si mateixa raptivista i vol canviar el món a través de les seues actuacions, i està motivada pel fet que va aconseguir canviar la visió de la seua família cap al matrimoni precoç.
2021
La jove rapera afganesa Sonita Alizadeh, refugiada als Estats Units on estudia lleis, ha rebut el Premi Liberté pel seu compromís a favor de les nenes del seu país, i especialment en contra del matrimoni forçós.
El premi Liberté, que lliura l’Institut Internacional de Drets Humans i la Pau, en col·laboració amb la regió francesa de Normandia, està destinat a joves d’entre quinze i vint-i-cinc anys, i vol ser un homenatge a tothom que es troba al món lluitant per l’ideal de la llibertat.
Segueix-nos