Informació personal

Nom
Boyan Slat
Data de naixement
27/07/1994 (28 anys)
Lloc de naixement
Delft (Països Baixos)
Premis
Champions of the Earth (2014)
Premio Index (2015)
European of the Year (2017)
Heyerdahl Award (2017)
Premi Investigació SGE (2018)
Premi de Princesa de Girona (2020)

Biografia

1994

Boyan Slat va néixer el 27 de juliol de 1994 a Delft, Països Baixos, fill de pares originaris d’Ístria, Croàcia. Slat ha creat projectes d’enginyeria i construcció des que tenia 2 anys. A l’edat de 14 anys, va aconseguir un rècord Guinness quan va llançar 213 coets d’aigua de manera simultània.

2011

De vacances a Grècia, l’adolescent estava bussejant amb un amic quan li va dir emocionat: “Hi ha molts de borns a la mar, n’he vist més de cent”. Però Slat s’havia adonat que no es tractava de borns, sinó de dotzenes de bosses de plàstic surant lliurement a la mar. Devastat per la quantitat de fems, que superava amb escreix el nombre de peixos, el jove va començar a entusiasmar-se amb la idea de fer-hi alguna cosa.

2012

A l’Institut Boyan es va centrar en la investigació per un treball de classe sobre la contaminació plàstica a la mar i la dificultat d’erradicar-la. Va idear un sistema passiu que utilitzava corrents marins. De fet, Slat va presentar aquest projecte en una xerrada TED el 2012 a Delft.

2013

El 2013 Boyan Slat va crear una organització sense ànim de lucre, Ocean Cleanup, per desenvolupar la seua idea. Tot i que al principi li va costar recaptar fons per dur-lo a terme, quan el seu projecte es va donar a conèixer als mitjans de comunicació, en poc temps va recaptar 2,2 milions de dòlars a través d’una campanya de crowdfunding, amb donants de 160 països.

2016

Tot i que Boyan es va matricular inicialment a la Universitat Tècnica de Delft el 2012, va deixar l’escola als 19 anys per perseguir el seu somni: netejar el plàstic dels oceans. La seua idea és utilitzar un sistema que faci servir els corrents marins en el seu benefici. A través de barreres flotants d’uns 600 metres de llarg i una faldilla cònica de tres metres de profunditat situada a sota i que reté els residus, s’utilitzen les energies que existeixen a tres altures: el vent, les onades i els corrents marins, per arrossegar-los.

2018

Després de llançar un primer prototip el setembre de 2018, amb el sistema de seguiment posat en marxa el juny de 2019, Boyan ha realitzat moltes millores i actualment està concentrant i retenint el plàstic a través del concepte de desacceleració utilitzat per una àncora de paracaigudes, en un projecte pilot a la costa del sud del Japó.

2020

Per tot això i molt més, Boyan Slat va rebre el Premi Internacional Princesa de Girona 2020, que reconeix la tasca del jove holandès per la recerca de solucions tecnològiques contra la contaminació als oceans.

2022

Kia Corporation i The Ocean Cleanup han començat formalment una cooperació de set anys per explorar formes innovadores de cocrear solucions que donen suport a un futur més sostenible. Vist com una iniciativa essencial en el viatge de Kia cap a un futur sostenible, Kia donarà suport financer a The Ocean Cleanup per iniciar projectes de neteja d’oceans i rius, i crear un sistema de circulació de recursos que ajudarà a evitar que els plàstics recol·lectats acabin en el medi ambient integrant part de la captura dels dispositius innovadors de The Ocean Cleanup al procés de producció i cadena de valor de Kia.

Boyan Slat Kia

Vídeos

Títol: Boyan Slat, el joven creador de 'The Ocean Cleanup' y su sueño de limpiar los océanos
Duració: 3:35
Idioma: Castellà

Títol: Las cinco islas de plástico que manchan el océano y ningún país quiere limpiar
Duració: 4:59
Idioma: Castellà

Títol: Boyan Slat y su proyecto para eliminar el plástico de los océanos
Duració: 1:27
Idioma: Anglès amb subtítols en castellà

Títol: How the oceans can clean themselves: Boyan Slat at TEDxDelft
Duració: 11:21
Idioma: Anglès amb subtítols en castellà

Títol: Boyan Slat, Premio Internacional 2020
Duració: 2:39
Idioma: Anglès amb subtítols en castellà